1 min read

IGEMO bijna klaar voor verhuis naar gerenoveerd kantoorgebouw

Het kantoorgebouw van IGEMO, gelegen in de binnenstad van Mechelen, was na meer dan 200 jaar gebruik aan een grondige renovatie toe. Het pand kent een lange geschiedenis als meubelfabriek, filmstudio, hotel en uiteindelijk als kantoorgebouw. Met de renovatie van dit pand tot een bijna-energieneutraal, hedendaags kantoorgebouw levert IGEMO een huzarenstukje.

Erik Depré toont het de voorgevel van het pand aan enkele studenten in opleiding bij Syntra
Benieuwd naar het nieuwe kantoorgebouw? Je vindt IGEMO binnenkort opnieuw in de Schoutetstraat!

Beperken van het energieverlies

Het kantoor van IGEMO wordt omringd door andere gebouwen en zowel de voor- als zijgevel maken deel uit van een beschermd stadsgezicht.

Alleen al het isoleren van de gebouwschil is een hele uitdaging. IGEMO kiest voor zowel binnen- als buitenmuurisolatie met speciale aandacht voor koudebruggen. De binnenmuurisolatie loopt tot 60 cm op plafond en vloer door. Het buitenschrijnwerk wordt vervangen door nieuw schrijnwerk en hoog rendementsbeglazing.

Innovatieve technieken

Aardgasketels worden in het nieuwe kantoorgebouw de deur gewezen. In de toekomst wordt er verwarmd met een warmtepomp type lucht-water koeling, gekoppeld aan vloerverwarming met ventilo-convectoren. Omdat er geen ventilatiesysteem aanwezig was, kiest IGEMO voor integratie van een mechanisch ventilatiesysteem in het gebouw. De luchtgroep wordt uitgerust met een kruisstroom-warmtewisselaar en een condenserend warmtewiel. De warmtepomp kan ook gebruikt worden om het gebouw te koelen in de zomer.

Er wordt eveneens veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het gebouw. In de bestaande constructie moeten daarvoor tal van hoogteverschillen (zowel trappen als constructie) overwonnen worden. Het nieuwe kantoorgebouw wordt volledig met LED-verlichting uitgerust, inclusief intelligente daglichtregeling en bewegingsdetectoren.

Om een gezonde werkomgeving te creëren, wordt het pand voorzien van een gebouwbeheersysteem waarbij de kwaliteit van de binnenlucht wordt gemonitord.

Voorbeeldfunctie

Het gebouw wil een voorbeeld en inspiratiebron zijn voor burgers en lokale besturen die zelf willen renoveren. De deelnemers aan de opleiding renovatiebegeleider bij Syntra kwamen het gebouw alvast grondig bestuderen. Na deze grondige renovatiebeurt zal IGEMO vanaf medio 2019 beschikken over een eigentijds, bijna-energieneutraal kantoorgebouw.

Toekomstige renovatiebegeleiders, die de opleiding volgen bij Syntra, kwamen alvast een kijkje nemen
Toekomstige renovatiebegeleiders, die de opleiding volgen bij Syntra, kwamen alvast een kijkje nemen